Vragen of problemen

Het kan zijn dat je met vragen zit, bijvoorbeeld over waarom dingen op school gaan zoals ze gaan. Misschien zou je dingen anders willen.
Of misschien heb je problemen, in de klas of thuis, waar je eens over zou willen praten.
Bij wie kun je dan terecht? Op school kun je gaan naar de leerlingenraad, jouw leerkracht, het luisterteam of de intern begeleider. En je kunt ook de kindertelefoon bellen.

Je kunt hieronder lezen wat je aan wie kan vragen.

Leerlingenraad

Heb je ideeën over hoe het leuker kan op school dan kun je ook naar de leerlingenraad stappen. Die overlegt regelmatig over de gang van zaken op school. Je kunt altijd een briefje met jouw idee of mening in de ideeënbus van de leerlingenraad kwijt. Deze hangt aan de muur in de hal van Herengracht 34.

Leerkracht

Ga met je vragen over de les, over de klas of over de school eerst naar je eigen juf of meester.
Blijf je daarna met vragen zitten, vraag dan of je samen met één van je ouders kan komen praten met je juf of meester.

....Voor jou is de school misschien helemaal niet zo leuk…
Dat kan komen omdat andere kinderen dingen zeggen of doen die jij niet prettig vindt, die je zelfs bang maken. Het gevoel dat je daarbij hebt, wordt ook wel het ‘Nee-gevoel’ genoemd. Bijvoorbeeld als iemand vaak iets zegt over hoe je eruit ziet, of flauwe opmerkingen of grapjes maakt over jou. Het kan ook zo zijn dat iemand aan je lichaam zit, terwijl je dat helemaal niet fijn vindt.
Op school zeg je als iemand iets doet wat jij niet wilt: “IK WIL DAT NIET!”
Praat erover, blijf er niet alleen mee zitten.

Luisterteam: Interne Contactpersonen

Vraag naar juf Lisenka of meester Edwin: "Je kunt het ook aan een van ons vertellen. Wij zijn er speciaal voor kinderen die het op school niet prettig vinden, omdat er verkeerd met hen wordt omgegaan. Wij luisteren naar jouw verhaal en helpen je verder. Je verhaal is bij ons veilig. Je zou ons dus ook ‘luisterjuf'  en ‘luistermeester’ kunnen noemen.
Je kunt ons ook e-mailen: lisenkaentrop@obsburght.nl  of edwinlijftogt@obsburght.nl.

Intern Begeleider

Tenslotte kun je vragen naar de Intern Begeleider. Die kan je extra helpen als je bang bent dingen fout te doen, of als je gepest wordt. Of als je leerproblemen hebt. Wie dat is kun je vragen aan je leerkracht of bij de administratie van de school.

Kindertelefoon

Soms zit je met ingewikkelde vragen over je familie of je omgeving. Persoonlijke vragen. Daarmee kan je naar je juf of meester. Vind je dat te eng dan is er ook de Kindertelefoon, waar je anoniem naartoe kan bellen, en waar ze je misschien kunnen helpen of advies kunnen geven.
Het telefoonnummer is gratis: 0800-0432.
Op de website van de kindertelefoon kun je ook al contact maken via chat, en je kunt er een heleboel problemen van kinderen lezen, met reacties daarop: http://www.kindertelefoon.nl/